'Van Kunstenaar tot Muze'


(2015)Het begon in 2012, de zoektocht naar Ophelia,

 

Kunstenaar Afke van Dalsem zocht naar de mystieke achtergrond van dit personage, oorspronkelijk uit Shakespeares 'Hamlet'. Ze reisde af naar Londen om haar te zien als muze van John Everett Millais (1829-1896), waarna ze zelf meerdere keren de muze Ophelia heeft uitgebeeld, geschilderd of met fotografie.

 

Toen er op het sociale gezichten boek een wedstrijd van Synergy Photo Design aangekondigd werd, waarbij je als winnaar, gefotografeerd zou worden met je eigen passie, deed Afke van Dalsem mee en won!

 

En zo begon dit spannende vervolg op de zoektocht van Ophelia,

 

Kunstenaar en Fotograaf Suzanne Vormer besloot kunstenaar Afke van Dalsem in haar eigen muze te veranderen....

 

Tijdens deze transformatie kwam er een derde kunstenaar op ons pad,

 

'De Luchtfiets' of Fabri Spruit in het dagelijks leven, een kunstenaar die toegepaste kunst maakt, gaf het werk van Suzanne Vormer en Afke van Dalsem het gepaste 'Licht'

 

Deze bijzondere reis is te bewonderen vanaf  11 april 2015

 

Locatie: RFH Kappers op de Ruïnelaan 10 te Bergen NH

 

De spectaculaire opening zal zijn op 11 april vanaf 17:00 tot 20:00

 

 

Voor meer achtergrondinformatie over de kunstenaars:

 

http://www.afkevandalsem.com ;

Afke van Dalsem

 

http://www.synergyphoto.nl ;

Suzanne Vormer

 

http://www.deluchtfiets.nl; Fabri Spruit

*


Zoektocht naar Ophelia geslaagd!

(2014)

Na een jaar naar Ophelia te hebben gezocht, haar mysterie, haar onbeantwoorde wensen,


ze hebben mijn gedachten beheerst, tot ik het begreep... Ophelia huist in ieder van ons, ze is niet ver weg, ze is in velen van ons verstopt.


Ik zie haar in de ogen van een moeder zonder kinderen , een kind dat droomt van een toekomst, maar dat is geboren in India , de vrouw die op haar bruiloftsdag verlaten wordt....de droom van Ophelia, dromen die nooit werkelijkheid zullen worden....


Maar ook staat ze voor de droom die altijd zal bestaan, omdat ze steeds weer geboren wordt in iemand, ik hoop dat er een Ophelia in mij huist, die opstaat uit het water en de kant opklimt.


Want dromen zijn er om uit te komen, niet om te sterven in de kiem van hun bestaan.


Ophelia Wake Up and Be Your Own Dream!! 

*


Op zoek naar Ophelia...

(2012)

Tijdens mijn zoektocht naar Ophelia, ontdekte ik een heel treurig verhaal over het model, dat op John Everett Millais zijn beroemde doek staat afgebeeld als 'Ophelia';  Haar naam was: Elizabeth Siddal, een van de vaste modellen van de Pre-Rafaëlieten, stond ook voor dit werk model. Om de drijvende Ophelia zo goed mogelijk na te bootsen, nam Elisabeth plaats in een bad dat aan de onderkant werd verwarmd door olielampen. Het lukte echter niet het water constant warm te houden. Elisabeth vatte een fikse kou en haar vader dreigde Millais voor de rechter te slepen. Millais betaalde daarop de doktersrekeningen voor Elisabeth.


Vanaf eind 1852 poseerde Siddal vrijwel nog uitsluitend voor de bekende schilder Dante Gabriel Rossetti, die haar als droomvrouw zag en haar op talrijke tekeningen en schilderwerken vereeuwigde. Al snel kregen ze ook een intense relatie. Omdat Siddal in de ogen van Rossetti’s ouders niet echt beantwoordde aan het beeld van de perfecte huwelijkskandidaat stelde Rossetti een trouwerij nog lange tijd uit. Nadat ze in 1858 met ernstige gezondheidsproblemen begon te kampen en verslaafd raakte aan het opiaatlaudanum, besloot hij echter toch met haar te trouwen, in mei 1860. Ze gingen op huwelijksreis naar Parijs en Boulogne. Siddal werd vervolgens zwanger, maar in mei 1861 werd haar dochtertje doodgeboren, hetgeen haar bijzonder aangreep. Toen ze in 1862 net opnieuw zwanger bleek pleegde ze suïcide, met een overdosis laudanum. Haar afscheidsbrief werd door Rossetti op aanraden van Ford Madox Brown verbrand, opdat ze een kerkelijke begrafenis kon krijgen.

Rossetti was door haar dood nog jarenlang van slag en geloofde dat hij Siddal als geest kon blijven zien. Ook na haar overlijden bleef hij haar schilderen, onder meer in zijn bekende weergave van Dantes Beatrice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Net alsof haar lot ergens verbonden was met dat van Shakespeares Ophelia...

 

Het onderzoek naar Ophelia heeft mij de ogen geopend voor de prachtige kunst van de Pre-Raphaelieten, het was alsof het zo zou moeten zijn ; dat net toen ik de prachtige werken had ontdekt van deze meesters uit de 19e eeuw, er een tentoonstelling in Londen was met bijna al hun werk te samen in Tate Britain in Londen!

 

Tesamen met Millais' Ophelia! Daar moest ik natuurlijk naar toe:

 
Het was een onvergetelijke ervaring het beroemde schilderij van John Everett Millais; 'Ophelia' te mogen bewonderen in het echt,


 


Na zoveel gelezen te hebben over het het broederschap van de Pre-Raphaelieten en hun achtergronden, ook die van hun prachtige doeken, maakte het een zeer diepe indruk op mij, alsof ik de schilders achter de doeken persoonlijk kende... Wat had ik ze graag gesproken die dag...

 

John Everett Millais (1829-1896), William Holman Hunt (1828-1910), Dante Gabriel Rossetti (1828-1882)

 

Bedankt voor jullie prachtige bijdrage aan de schilderkunst!

 

En natuurlijk : John Ruskin (1819-1900) de kunstcriticus, die een belangrijk aandeel had in de Pre-Raphaelieten.


Ophelia in beeld brengen...

Ophelia in beeld brengen dat is iets dat door verschillende kunstenaars is gedaan door de eeuwen heen, om haar echt goed te kunnen doorgronden ben ik zelf ook met een project begonnen,

Waarbij ik o.a verschillende vrouwen als model zal fotograferen en schilderen in Ophelia achtige sferen,

Ophelia heeft mij ook geinspireerd haar met olieverf in beeld te brengen, dit resultaat vindt u tussen de schilderijen op deze website onder het kopje:

-'Fantasy Art'


Hieronder de foto; met als model: Jayleana Chanel Dinzey

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierboven: Anna van Dalsem als Ophelia

 

 

Layla Bergman onder als Ophelia